Τα σύμβολα που περιέχονται στο έμβλημα της Θεοσοφικής Εταιρείας είναι τόσο αρχαία, ώστε κανείς δεν γνωρίζει πότε χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά για να συμβολίσουν παγκόσμιες ιδέες. Συναντώνται σε διάφορες μορφές σε κάθε μεγάλη θρησκεία καθώς και στις αρχαίες μυθολογικές παραδόσεις. Η Ε. Π. Μπλαβάτσκυ χρησιμοποιούσε αυτό το σύνολο των συμβόλων σαν προσωπική της σφραγίδα πολύ πριν την ίδρυση της Θεοσοφικής Εταιρείας, η οποία το χρησιμοποιεί έκτοτε σαν σφραγίδα και έμβλημά της. Το έμβλημα παρουσιάζει ένα σύνολο εννοιών οι οποίες υποδηλώνουν ένα τεράστιο εξελικτικό σχήμα που αγκαλιάζει ολόκληρη τη φύση, σωματική και πνευματική. Η μελέτη και ο στoχασμός πάνω στο έμβλημα αυτό, καθώς και στα διαφορετικά σύμβολα που το αποτελούν, οδηγεί τον αποφασισμένο μαθητή στην κατανόηση μερικών από τα βαθύτερα μυστήρια της ύπαρξης.

Ολόκληρο το σχήμα απευθύνεται στην εσωτερική αντίληψη του μαθητή, στη διαίσθηση και στην καρδιά του, προσκαλώντας το θείο τμήμα κάθε ανθρώπου που διαλογίζεται πάνω σε αυτό, να αφυπνιστεί. Στο σύνολό του παρουσιάζει μια σύνθεση μεγάλων κοσμικών αρχών οι οποίες εργάζονται μέσω των ανελικτικών και εξελικτικών κύκλων, οδηγώντας με την πάροδο του χρόνου όλους τους ανθρώπους, να αντιληφθούν την θεία φύση μέσα τους. Γύρω από το έμβλημα υπάρχει το Αξίωμα της Θεοσοφικής Εταιρείας, "ΟΥΔΕΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΥΠΕΡΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ". Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι το σημείο της αναζήτησης κάθε θεόσοφου, ανεξάρτητα από τη θρησκεία του ή την πεποίθησή του, γιατί κάθε μεγάλη θρησκεία περιλαμβάνει ένα κομμάτι, μια αχτίδα του φωτός της Μίας Αιώνιας Πνευματικής Σοφίας. Κάθε μία μας δείχνει ένα δρόμο προς την ανακάλυψη της Αλήθειας.

 

 

 

Ο Ουροβόρος Όφις

 

Ένα πολύ αρχαίο σύμβολο της αιωνιότητας και της συνέχειας του κυκλικού χρόνου. Αντιπροσωπεύει τη σοφία και, λόγω της δυνατότητας του φιδιού να αλλάζει δέρμα, συμβολίζει επίσης την ανανέωση και την αναγέννηση. Το κυκλικό του σχήμα υποδεικνύει την εκπνοή και την εισπνοή του Ινδού Βράχμα, του Κοσμικού Δημιουργού, του θεού της επέκτασης. Όταν ο Βράχμα εκπνέει οι κόσμοι εμφανίζονται, και αυτό συμβολίζεται με την κατερχόμενη φορά του σώματος του φιδιού, ενώ η ανερχόμενη φορά του συμβολίζει την άνοδο και επιστροφή των κόσμων προς το πνεύμα. Η σπειροειδής αυτή κίνηση είναι αιώνια και δείχνει την εξέλιξη της ζωής μέσω των κύκλων του χρόνου. Ο ίδιος ο κύκλος αντιπροσωπεύει την τελειότητα και την αποκατάσταση της συμπαντικής αρμονίας, καθώς επίσης και το Απεριόριστο, από το οποίο όλα προέρχονται και στο οποίο όλα επιστρέφουν. Το σύμβολο συναντάται στην αρχαία Αίγυπτο, Ελλάδα, Δ. Αφρική, τους Γνωστικούς, τους Βουδιστές κ.λ.π.

 

 

Ο Αιγυπτιακός Σταυρός ΑΝΚ ή το Κλειδί της Ζωής

Είναι ένα ιερό σύμβολο που δηλώνει τη ζωή, την γέννηση και την κάθοδο του πνεύματος από τα εσωτερικά πεδία στον κόσμο της ύλης. Σημαίνει επίσης το εμβρυϊκό σύμπαν. Ο κύκλος αντιπροσωπεύει τον κοσμικό ή πνευματικό σπόρο ή κοσμικό αβγό, που κινείται πάνω από το σταυρό της ύλης, η οποία προβάλλει μέσα από αυτό. Αστρολογικά, είναι το σημείο της Αφροδίτης, του αδελφού πλανήτη της Γης και ο "φύλακας" της ανθρωπότητας. Ως προς την ανθρώπινη φυλή αντιπροσωπεύει το διαχωρισμό των φύλων (αρσενικό-θηλυκό), καθώς και τον μυημένο που κρατά το κλειδί των μυστηρίων και της ένωσης με την δική του πνευματική συνείδηση.

 

Το ιερό ΩΜ

Εμφανίζεται στο έμβλημα πάνω από την περιστρεφόμενη σβάστικα με σανσκριτικούς χαρακτήρες, και είναι η ιερή λέξη του Ινδουισμού AUM, μια λέξη εξαιρετικής σημασίας. Μπορούμε να πούμε ότι αντιπροσωπεύει τον ΛΟΓΟ ή τον δημιουργικό ΗΧΟ, την άρρητη Πραγματικότητα που είναι η πηγή όλης της ύπαρξης.

 

 

Η Σβάστικα

Είναι ο πύρινος σταυρός, με βραχίονες περιστρεφόμενης φλόγας προς τη φορά του ρολογιού, που αντιπροσωπεύει τις πανίσχυρες δυνάμεις της φύσης. Η λέξη Σβάστικα, είναι λέξη σανσκριτική που σημαίνει "ευημερία" και "ευοίωνο" και σαν κοσμικό σύμβολο, θεωρείται πως είναι το σύμβολο της καλής τύχης. Συναντάται στις αρχαίες λατρείες της Ινδίας, Κίνας, Ιαπωνίας, Αμερικής, Ελλάδας και Ρώμης καθώς και στον πρώιμο Χριστιανισμό. Η σβάστικα είναι η αρχαιότερη γνωστή μορφή του σταυρού και σχετίζεται με τον Προμηθέα, "τον κομιστή της φωτιάς" στην αρχαία Ελλάδα, το πύρινο σφυρί του θεού Θώρ της Σκανδιναυίας, το δίσκο του Ινδού θεού Βισνού, καθώς και με το βουδιστικό "τροχό του νόμου". Συμβολίζει την εξέλιξη και την συνεχή κίνηση, τον παντοτινά περιστρεφόμενο "μύλο των θεών" στο κέντρο του οποίου βρίσκεται η ψυχή, ενώ οι λυγισμένοι βραχίονές του σημαίνουν την ατέρμονη κίνηση του τροχού της ζωής σε ολόκληρη τη συμπαντική ύπαρξη. Μας θυμίζει το σχήμα των περιστρεφόμενων γαλαξιών ενώ στην Ανατολή, στους Κινέζους και τους Μογγόλους, σημαίνει τις "χίλιες αλήθειες", τα μυστήρια του αόρατου Σύμπαντος και της αρχέγονης Κοσμογονίας και Θεογονίας.

 

Το Σύμπλεγμα των Τριγώνων

Στην Ινδία ονομάζεται σφραγίδα του Βισνού του Συντηρητή, και δηλώνει τη διπολικότητα της φύσης-ύλη και πνεύμα, ή αρσενικό και θηλυκό. Η κορυφή του επάνω (όρθιου) τριγώνου αντιπροσωπεύει τη θεία μονάδα, ενώ η κορυφή του κάτω (σκουρότερου) τριγώνου αντιπροσωπεύει τον εκδηλωμένο, υλικό κόσμο. Το ανερχόμενο τρίγωνο δηλώνει το πνεύμα, τη συνείδηση και την απόκρυφη σοφία, τα οποία αντανακλούνται στο αντεστραμμένο τρίγωνο (σκούρο) που αντιπροσωπεύει την ύλη, το ορατό διάστημα, την εκδήλωση και τη σοφία του φαινομενικού κόσμου. Τα δύο τρίγωνα μαζί αντιπροσωπεύουν το εκδηλωμένο σύμπαν που προβάλλει από το κεντρικό σημείο μέσα στον κύκλο του όφεως του χρόνου και του χώρου. Επίσης σχηματίζουν το εξάγωνο των έξη αρχών, κοσμικών και ανθρώπινων, οι οποίες προβάλλουν από την έβδομη αρχή, τον ανώτερο εαυτό κάθε οντότητας, η οποία συμβολίζεται από το σημείο στο κέντρο του σχήματος. Παρουσιάζεται έτσι η επταπλή σύνθεση του σύμπαντος και του ανθρώπου.