Σήμερα οι επιστημονικές αποκαλύψεις έχουν κυριολεκτικά εκθαμβώσει, έχουν σαστίσει τον άνθρωπο, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται διανοητικά. Η καινούργια πίστη είναι ότι η επιστήμη έχει την απάντηση για κάθε πρόβλημα. Όμως, ανάμεσα στα τεράστια, ομολογουμένως, οφέλη έχουν ξεφυτρώσει και τρομερά ζιζάνια από την ανθρώπινη άγνοια και τον εγωισμό. Με κίνητρο το οικονομικό συμφέρον, την επιθυμία για εξουσία, την απληστία και ό,τι άλλο παρέχει ο ανθρώπινος εγωισμός, καταφέρνουν να κατευθύνουν την επιστημονική προσπάθεια σε τομείς πού έντονα προβληματίζουν ακόμη και την ίδια την επιβίωση του ανθρώπου σε έναν πλανήτη που καταντά άθυρμα παντός άφρονος παίκτη. Τα σενάρια καταστροφολογίας πληθαίνουν συνεχώς. Διάσημοι επιστήμονες προτείνουν τον ταχύ, σχετικά, εποικισμό άλλων πλανητών σαν λύση για την περαιτέρω επιβίωση του ανθρώπου. Θεσμοί αιώνων, θρησκείες, ιδεολογίες, ανθρώπινες αξίες κατακλύζονται από ένα τεράστιο τσουνάμι, που όμοιό του δεν είναι γνωστό αν ξανάζησε ποτέ η ανθρωπότητα.
Δημιουργούνται τελείως πρωτόγνωρες αντιλήψεις και συνθήκες ζωής που μεταβάλλονται τόσο γρήγορα ώστε κανείς πλέον «σοφός των προσιόντων αισθάνεται». Όλοι σηκώνουν τα χέρια αν πρόκειται να απαντήσουν στο ερώτημα: «Πώς θα είναι η ζωή ύστερα πχ από 30 χρόνια». Και το πιο επικίνδυνο: Ενώ είναι πλέον παρελθόν χωρίς επιστροφή η παράδοση των «αγίων τοις κυσίν», επικρατεί μια άνευ προηγουμένου ανευθυνότητα στους κατεξοχήν υπεύθυνους, που αφήνει την όλη κατάσταση στον πλανήτη να ταξιδεύει καράβι ακυβέρνητο σε θαλασσοταραχή. Επιφανείς επιστήμονες υψώνουν τις φωνές τους για ηθικές αξίες που πρέπει να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο, για μια ηθική που πάντα πρέπει να διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις, την κάθε πρόοδο. Γεννάται όμως το ερώτημα: Ποια ηθική;
Οι παρελθούσες, οι δοκιμασμένες στο χρόνο δεν ισχύουν πλέον. Έτσι μιλάνε σήμερα για ένα σωρό ηθικές, λες και μπορείς να τις βρεις ξεφυλλίζοντας ένα βιβλίο, στο Διαδίκτυο, ή κάνοντας μια Επιτροπή. Φθάνουν ακόμη να μιλούν και για μια ζωή του ανθρώπου χωρίς ηθική, αφού οι γνωστές δεν καλύπτουν πλέον τον χωρόχρονο που θα ζει(;) ο άνθρωπος στο άμεσο μέλλον. Κάθε ηθική στηρίζεται σε κανόνες που χρειάζονται πολύ χρόνο για να μπορέσουν να γίνουν βίωμα ώστε να έχουν αξία, κι οι εξελίξεις σήμερα διαδέχονται αλλήλους τόσο γρήγορα ώστε ο αναγκαίος αυτός χρόνος να μην υπάρχει. Ποιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα προηγούμενα; Είναι τεράστια η ευθύνη όλων των εσωτερικών κινημάτων να κάνουν ό,τι μπορούν, αν δεν θέλουν πολύ σύντομα να λειτουργούν απλώς εφαρμόζοντας τη ρήση: «των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδομεν».
Στο δρόμο λοιπόν που χάραξε η Έλενα Π. Μπλαβάτσκυ, είναι χρέος μας να προχωρήσουμε σε επισκοπήσεις, θεωρήσεις, σε καλόπιστες κριτικές, σε εισηγήσεις, συμπεράσματα και προτάσεις για τις σύγχρονες επιστημονικές ανακαλύψεις και εφαρμογές. Με το πνεύμα αυτό, μια νέα Στοά με την ονομασία «Επίκουρος» ξεκινά τη λειτουργία της. Εντός της θεοσοφικής αντίληψης, όπως αυτή έχει εμπλουτιστεί επί δεκαετίες με την αρχαιοελληνική παράδοση και το σύγχρονο ελληνικό εσωτερικό πνεύμα, θα εξετάζονται και θα αξιολογούνται τα επιστημονικά θέσφατα – στα κατανοητά για όλους, βέβαια, και απλουστευμένα συμπεράσματά τους – και τα συμπαρομαρτούντα παγκόσμια και ατομικά προβλήματα, στις όποιες επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη και πλανητική πρόοδο.
Ευελπιστούμε ότι όσο μικρό κι αν είναι το δέμα μας για μια τόσο φιλόδοξη προοπτική, η γνωριμία με τις εξελίξεις αυτές και η σοβαρή ενασχόλησή μας, κάτι μπορεί να προσφέρει. Και ας μην ξεχνάμε ότι αυτό είναι για εμάς ο θεοσοφικός αγώνας. Να φτιάξεις λίγο καλύτερο τον εαυτό σου και να προσπαθήσεις να βοηθήσεις την κοινωνία. Αυτή η βαθύτερη βοήθεια για τον σύγχρονο στοχαστή του εσωτερισμού ίσως σήμερα ανάγεται ακριβώς στο να παράσχει στην επιστήμη λίγο, έστω, επιπλέον έρμα από το πολύ που απεγνωσμένα χρειάζεται για την ευσταθή πορεία της. Δηλαδή για μια πορεία ανάπτυξης με ταυτόχρονη ηθική, πνευματική, ανθρωπιστική ανάδειξη.