και ψυχική του ισορροπία και, μάλιστα, όσοι ακολούθησαν επιμελώς τις επαναληπτικές θεραπείες της μεθόδου αυτή, παραδέχονται ότι απόλαυσαν τα ευεργετικά της αποτελέσματα. 

Στον τρίτο τόμο της Μυστικής Διδασκαλίας, στη Στάνζα 4, σελ. 127, λέει πώς η Ανθρώπινη Μονάδα ντύθηκε ένα-ένα τα σώματά της ώστε να μπορέσει να κατέλθει στο 7ο φυσικό κοσμικό πεδίο, και μέσα από τις εμπειρίες της ζωής να βιώσει τη Δυαδικότητα του φυσικού πεδίου μαθαίνοντας να εξισορροπεί τους δύο πόλους των αντιθέτων και όχι μόνο αυτό. Έτσι, στα μισά της 3ης Ρίζας Φυλής διαχωρίστηκαν τα φύλα σε άρρεν και θήλυ και ολοκληρώθηκε η οστέινη φύση του ανθρώπου. Ο Πνευματικός άνθρωπος, ο Στοχαστής, ντύθηκε με τα 7 σώματα, όσα και τα πεδία από την ύλη των οποίων περνούσε κατά την καθοδική του πορεία. Επί του θέματος αυτού η Άννη Μπέζαντ αναφέρεται στο βιβλίο της «Η Εξέλιξη της Ζωής και της Μορφής», σελ. 109-11. Μας λέει ότι κατά την εξέλιξη των μορφών υπάρχουν δύο μεγάλα τόξα. Στο πρώτο ήμισυ, κατιόν τόξο, ο Ισβάρα παρέχει στην ΥΛΗ δυνάμεις και χαρακτηριστικές ιδιότητες, ονομαζόμενες Τάττβας. Στο δεύτερο ήμισυ, ανιόν τόξο, διαπλάθει τις Δυνάμεις και τις ιδιότητες αυτές σε ΟΧΗΜΑΤΑ, δηλαδή σε οργανωμένους φορείς. Τα επτά αυτά οχήματα είναι τρία Ανώτερα: Μοναδικό – Πνευματικό – Βουδικό και τέσσερα Κατώτερα: Νοητικό – Αστρικό ή Σώμα των Συγκινήσεων – Αιθερικό και Φυσικό Σώμα. 

Τα τρία Ανώτερα σώματα δεν αρρωσταίνουν, είναι σώματα πνευματικά. Τα τέσσερα Κατώτερα (φυσικό, αιθερικό, συναισθηματικό και νοητικό) είναι δομημένα από την ύλη των Σεληνιακών Κυρίων (Πίτρις) και φέρνουν μαζί τους τον σπόρο της αρρώστιας. Το σημερινό μας θέμα όμως δεν είναι εντελώς εσωτερικής φύσης, γι’ αυτό δεν θα ασχοληθούμε με τα προαναφερθέντα. Το κυρίως θέμα μας είναι η δουλειά που κάνει η Ρεφλεξολογία επάνω στα τέσσερα κατώτερα και πιο υλικά σώματα του ανθρώπου. Αυτό θα μας γίνει κατανοητό αν απαντήσουμε στις παρακάτω ερωτήσεις:

1.      Τι είναι η Ρεφλεξολογία; 

Η Ρεφλεξολογία είναι μια πανάρχαια τέχνη, μια αφάρμακη θεραπευτική μέθοδος η οποία εξασκείται με συγκεκριμένες πιέσεις στα πέλματα των ποδιών. Τα πόδια βρίσκονται στο τελευταίο άκρο του κυκλοφορικού συστήματος όπου εκεί γίνεται η συσσώρευση των τοξικών κρυσταλλικών αποθεμάτων του οργανισμού.

2.      Από πού προήλθε η τέχνη της Ρεφλεξολογίας; 

Η Ρεφλεξολογία ήταν γνωστή στους Κινέζους από το 5000 πΧ. Επίσης ήταν γνωστή στους Αιγύπτιους και τους αρχαίους Έλληνες. Μάλιστα έχουν βρεθεί παραστάσεις πάνω σε αγγεία όπου απεικονίζουν την άσκηση Ρεφλεξολογίας από τον θεραπευτή στον δέκτη. Το ρήμα «θεραπεύω» σημαίνει υπηρετώ. Από το ρήμα αυτό είχαν πάρει και το όνομά τους οι θεραπαινίδες στην αρχαία Ελλάδα. Ο θεραπευτής παρείχε με πολύ αγάπη προς τον συνάνθρωπό του τη γνώση που κατείχε για το ανθρώπινο σώμα, και μέσω αυτής της γνώσης πίεζε συγκεκριμένα σημεία στα πέλματα των ποδιών του ασθενή. 

3.      Ποια η σχέση της με το ανθρώπινο σώμα; 

Όλοι οι θεραπευτές και όλο και περισσότεροι γιατροί παραδέχονται ότι ο άνθρωπος είναι ένα σύνθετο ον που αποτελείται από σώμα, συναίσθημα και νου. Ο νους είναι ισχυρότερος όλων και επιδρά στο συναίσθημα, και το συναίσθημα με τη σειρά του στο σώμα. Το ανθρώπινο σώμα έχει διπλή υπόσταση. Αποτελείται από το ενεργειακό και το φυσικό σώμα. Το ένα είναι πλεγμένο μέσα στο άλλο και τα δύο μαζί είναι αδιαχώριστα. Όταν το ενεργειακό σώμα μπλοκαριστεί, το φυσικό σώμα εκδηλώνει αρρώστια. Οι επιστήμονες έχουν φωτογραφίσει το ενεργειακό σώμα και γνωρίζουν ότι υπάρχει σε κάθε ζωντανό οργανισμό. Στην Ανατολή το ονομάζουν αιθερικό σώμα ενώ στη Δύση το ονομάζουν βιοενεργειακό. Το ενεργειακό και το φυσικό σώμα χωρίζονται σε δέκα ενεργειακές ζώνες. 
Έτσι λοιπόν έχουμε πέντε ζώνες δεξιά και πέντε αριστερά, οι οποίες διασταυρώνονται στην περιοχή του λαιμού. Όταν αυτές οι δέκα ζώνες είναι ανοικτές και ελεύθερες και η ροή της ζωτικής ενέργειας κυλάει ανεμπόδιστα μέσα, έξω και γύρω από το φυσικό σώμα, τότε αυτό είναι υγιές, σφριγηλό, δυνατό, αναπλάθει εύκολα τα κύτταρά του και θεραπεύεται μόνο του. Οι δέκα ενεργειακές ζώνες καλύπτουν μέσα στην περιοχή τους όλο το φυσικό σώμα και επομένως όλα τα συστήματα των οργάνων, των νεύρων, των μυών, των γαγγλίων, των πελμάτων, του οστικού σκελετού, του κυκλοφορικού συστήματος και των υπολοίπων οργάνων που απαρτίζουν το φυσικό σώμα. Οι ζώνες αυτές αρχίζουν από το κεφάλι, διασταυρώνονται στον λαιμό και καταλήγουν στα πέλματα των ποδιών μας. Επομένως, τα πόδια μας είναι ο καθρέπτης της υγείας του φυσικού σώματος και οι αρρώστιες του αντανακλώνται στα πέλματα.

4.      Πώς επιδρά επάνω στο σώμα μας; 

Η Ρεφλεξολογία είναι αφάρμακη θεραπευτική μέθοδος χωρίς παρενέργειες. Δεν κάνει ιατρικές διαγνώσεις, ούτε συστήνει φάρμακα. Στα ελληνικά ονομάζεται ανακλαστική ζωνοθεραπεία ενώ στα αγγλικά reflexology, από το reflex (αντανακλώ). Στις Ανατολικές χώρες η αφάρμακη αυτή μέθοδος θεραπείας δεν ξεχάστηκε ποτέ. Στις Δυτικές χώρες δόθηκε έμφαση στις ανακαλύψεις της Χημείας και στην πληθώρα των φαρμάκων που προέκυψαν. Τα νέα αυτά φάρμακα υπήρξαν σωτήρια για πάρα πολλά χρόνια για την αντιμετώπιση ασθενειών που κατά καιρούς θέριζαν την ανθρωπότητα, όπως η φυματίωση, τα αφροδίσια νοσήματα και διάφορες μεταδοτικές αρρώστιες. Τους τελευταίους αιώνες παρατηρήθηκε ότι το φυσικό σώμα από τη συνεχή παροχή φαρμάκων πολλές φορές μπλοκάρεται και τοξινώνεται ανεπανόρθωτα. Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και παρατηρούμε ότι το ίδιο φάρμακο ωφελεί μεν συγκεκριμένα όργανα αλλά μπορεί να βλάπτει το σώμα κάπου αλλού. Αυτή η παρατήρηση δημιούργησε την ανάγκη να θυμηθούμε παλαιές αφάρμακες τεχνικές θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας μας. Έτσι θυμήθηκε ο άνθρωπος την ομοιοπαθητική, την ιριδολογία και λοιπές αφάρμακες θεραπείες πολύ γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων. 

5.      Τα οφέλη της είναι πολλαπλά; 

Α) Με τις συγκεκριμένες πιέσεις στο πέλμα επαναφέρει την ανεμπόδιστη ροή της ζωτικής ενέργειας στον ανθρώπινο οργανισμό, βοηθώντας τον να βρει την ισορροπία του και επομένως τη χαμένη του υγεία. 
Β) Έχει τη δυνατότητα της πρόληψης – το πρόβλημα εμφανίζεται στα πέλματα πριν ακόμη εξωτερικευθεί στο φυσικό σώμα. Αν από τα νεανικά μας χρόνια κάναμε στο σώμα μας μια συντήρηση όπως κάνουμε στο αυτοκίνητό μας κάθε έξη μήνες, το σώμα μας δεν θα ήταν ταλαιπωρημένο και καταπονημένο με την πάροδο των χρόνων. Αν κάναμε αυτή τη συντήρηση στο νευρικό μας σύστημα, στο λεμφικό και το απεκκριτικό, τότε όλος ο οργανισμός θα μας υπηρετούσε εν υγεία και ευεξία. Και ας μην ξεχνάμε ότι ένα σώμα υγιές ταυτίζεται με ένα νου υγιή και με ένα συναίσθημα υγιές.
Γ) Επιδρά μέσα από τις δέκα ενεργειακές ζώνες και στις συναισθηματικές φορτίσεις του ανθρώπινου σώματος. Μέσω του ηλιακού πλέγματος, της υπόφυσης και των άλλων αδένων του σώματος μπορεί να ξεμπλοκάρει συναισθηματικά φορτία και να εκμηδενίσει κυριολεκτικά το άγχος, που δεν είναι τίποτε άλλο από μια κατάσταση του νευρικού μας συστήματος, την οποία πολλές φορές κουκουλώνουμε με χάπια για τις αϋπνίες, τους πονοκεφάλους, τους στομαχόπονους, τις κολίτιδες, τα αυχενικά κλπ.

6.      Τι αισθανόμαστε όταν κάνουμε Ρεφλεξολογία; 

Όταν κάνουμε Ρεφλεξολογία, το πρώτο που αισθανόμαστε είναι χαλάρωση και ανακούφιση. Χαλάρωση σημαίνει αφήνομαι στη φροντίδα και την ανθρώπινη αγάπη ενός άλλου ανθρώπου. Σε πρώτη φάση η χαλάρωση δίνει τη δυνατότητα στο νευρικό, το μυϊκό και τα άλλα συστήματα του οργανισμού να ξεμπλοκαριστούν και να αποκαταστήσουν την χαμένη τους ενέργεια. Το νευρικό σύστημα φορτίζει τις μπαταρίες του, το μυϊκό αποτοξινώνεται από το γαλακτικό οξύ και την κούραση, και το απεκκριτικό αποβάλλει τα οξέα που κατακαίγουν τους μύες και τα όργανα. Η χαλάρωση που νοιώθουμε λοιπόν εφάπτεται της υγείας όλων των συστημάτων του οργανισμού μας. Επιπλέον, το ενεργειακό σώμα του ρεφλεξολόγου έρχεται αναπόφευκτα σε επαφή με το ενεργειακό σώμα του πάσχοντος και δημιουργείται μια ανταλλαγή ενεργειών όπου και οι δυο βγαίνουν κερδισμένοι. Ας θυμηθούμε ότι θεραπεύω σημαίνει υπηρετώ, και υπηρετώ σημαίνει προσφέρω. Μόνο έτσι είναι δυνατή η θεραπεία του ανθρώπινου όντος σε σώμα, συναίσθημα και νου.