Λοιπόν τώρα ποδοπατείται μέσα στην ανθρωπότητα ολάκερη, από ολόκληρο το βάρος ενός διεφθαρμένου μέρους: Κατά τον ίδιο τρόπο η έκρηξή της θα αναστατώσει το σύμπαν, διότι η ελευθερία είναι Θεός και την αλυσόδεσαν κατά τη διάρκεια του ύπνου της. Όμως θα αφυπνιστεί, η δε οργή της θα είναι τρομακτική. Όταν δε θα ανακινηθεί μέσα στις αλυσίδες της, ο ουρανός και η γη θα τρέμουν.
Λοιπόν ας μην μας κατηγορήσουν τότε οι κακόβουλοι άνθρωποι γιατί εμείς τους έχουμε προειδοποιήσει. Θα θέλαμε να τους εμποδίσουμε να χαθούν, αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε το χέρι του Θεού.
Δεν καλούμε το λαό στα όπλα και στην εκδίκηση, ας αρέσει στο Θεό να μην είναι οι πλούσιοι στασιώδεις και πιο προκλητικοί από εμάς.
Καταβροχθίζετε το λαό ζωντανό και πιστεύετε ότι δεν θα φωνάξει;
Καλύψτε τον κάτω από σωρούς λίθων, θάψτε τον μέσα σε τάφους, και σας λέω, στ’ αλήθεια ότι έστω και αν αυτός σιωπήσει οι πέτρες θα φωνάξουν.»

«Η Βίβλος της Ελευθερίας», Ελιφάς Λευί

Το βιβλίο ετούτο, που ενώ γράφτηκε περίπου το 1848 και οδήγησε το συγγραφέα του σε μια πρώτη γνωριμία με την φυλακή, πόσο επίκαιρο ακούγεται και πώς εκφράζει και αντικατοπτρίζει την κοινωνική παρακμή της μαύρης εποχής μας. Μια τόσο δύστυχη ώρα σαν και αυτή, θα έλεγε κανείς ότι γράφτηκε χθες. Και με κάνει να πονώ και να αισθάνομαι θλίψη για τον χαμό ενός νέου παιδιού, γεγονός που ήταν μόνο ο δάχτυλος που θαρρείς πως σκούντηξε την Ελευθερία για να την ξυπνήσει.


Ξύπνησε όμως;

Πώς να δεχτεί κανείς ότι ο άνθρωπος αντιδρά στην καταπίεση σπάζοντας, καίγοντας και λεηλατώντας το βιός του αδελφού του, που με απλοϊκή και ταπεινή ψυχή προσπαθεί να θρέψει όσο καλύτερα μπορεί την οικογένεια του, και αν δύναται να τους εξασφαλίζει όσα εκείνος νομίζει καλύτερα για ένα πιο οικονομικά ασφαλές αύριο;


Εν αντιθέσει, ποιος δεν θα κατανοήσει την οργή του λαού, των νιάτων, των ατίθασων νιάτων που με έναυσμα τον άδικο χαμό του αδελφού τους αντιστέκονται ενάντια στην καταπίεση και στην αδικία, στο ψέμα και στην αδιαφορία, στην κτηνώδη υποδούλωση της ψυχής μέσω της παραπληροφόρησης, την ίδια στιγμή που ενώ φωνάζουν δυνατά και διαμαρτύρονται ήρεμα και δίκαια, δέχονται ως απάντηση τα όπλα και την σωματική βία μιας μεγάλης μερίδας ανθρώπων που υποτίθεται ότι μας αστυνομεύουν.


Οποίος Νόμος;


Θα παραδώσουμε σε αυτήν τη γενιά με τα χαρισματικά παιδιά έναν πλανήτη με βίαιες αντιδράσεις, κλιματολογικές εξάρσεις για τις οποίες συμβάλλαμε στο μέγιστο βαθμό. Θα κάνουμε το έργο τους πιο δύσκολο από ό,τι είναι ήδη. Και έχουμε και το θράσος να τους διατάζουμε να σιγήσουν, και να τους αποκαλούμε με ονόματα. Τα δικά μας τα παιδιά!
Με τους βανδαλισμούς και τη βία κανένας άνθρωπος με συνείδηση δεν συμφωνεί. Αλίμονο αν λύναμε τις διαφορές μας με τη λογική: πονάει κεφάλι – σπάσει κεφάλι.

«Συμφορά στον άνθρωπο που εκδικείται για τον εαυτό του, ενώ ταπεινώνεται η ανθρωπότητα»

«Η Βίβλος της Ελευθερίας», Ελιφάς Λευί

Αν εξαιρέσει κανείς, λοιπόν, τα ψήγματα τις αναρχίας τα οποία στηρίζονται σε εγωιστικά και σκοτεινά και μόνο κίνητρα, αυτό που μένει είναι η φωνή, που από φωνή της σιγής βγαίνει με φλόγες από τα βάθη της ψυχής ως αντίδραση για την εποχή που ζούμε. 
Δικαιολογημένη αντίδραση, θα πει κανείς, για μια αναμενόμενη εποχή, την Kali Yuga, που γνωρίζουμε ως «Σιδερένια εποχή» και την οποία διανύουμε. Εποχή που θα μαυρίσουν όλα, για να φωτίσουν ύστερα ξανά. Εποχή που μαραίνονται όλα τα λουλούδια, για να δώσουν τη θέση τους σε νέα πιο όμορφα και πιο γλυκά άνθη. Εποχή της αλλαγής και της εξέλιξης!

«Οι άνθρωποι είναι ικανοί για τόσο όμορφα όνειρα και τόσο φριχτούς εφιάλτες!»
Carl Sagan

Η ανθρωπότητα, αν εξετάσουμε την μέχρι τώρα πορεία και εξέλιξή της ανά τα διαστήματα των εποχών που οι αποκρυφιστές ονομάζουν κύκλους, έχει δώσει δείγματα, πανέμορφα όνειρα στην τέχνη, στη ζωγραφική, τη μουσική, ποίηση, αρχιτεκτονική, καθώς και στον τομέα της επιστήμης και των εφευρέσεων.


Έχουν όμως υπάρξει και άλλοτε σκοτεινές εποχές σαν την τωρινή, όπως ο Μεσαίωνας με το σκοταδισμό του, όταν οι άνθρωποι ξυπνούσαν το πρωί και περίμεναν το τέλος του κόσμου το βράδυ. Σκοταδισμός που κάποιοι θέλουν να διατηρήσουν χάριν της εξουσίας και των υλικών απολαύσεων. Δεν θα τους περάσει όμως, διότι η πορεία του πνεύματος είναι σαν το φως και όχι σαν το σκοτάδι. Ούτε οι ίδιοι δεν θα ξεφύγουν.

Γι αυτό, κατανόηση αδελφοί και αδελφές μου. Ας αγαπά και ας ευλογεί ο καθένας τον διπλανό του και ας πιούμε το ποτήρι της πικρίας με χαρά, όπως και άλλοι πριν από εμάς που ενσαρκωθήκαμε σε τούτη τη δύσκολη εποχή για να δώσουμε και να δεχτούμε φώτιση, με κάθε θυσία για την ελευθερία των ψυχών.

Ταπεινά και με αγάπη
Σ.Α. – μέλος της θεοσοφικής ομάδας μελέτης, «Νέμεσις»